Zo praat je met je peuter!


Zo praat je met je peuter!

Na het spelen, tijdens het eten, voor het slapengaan: voor je peuter is het fijn om samen even de dag door te nemen. Voor jou is het dé manier om erachter te komen wat je kind heeft meegemaakt en wat hem allemaal bezighoudt. Daarom 5 tips voor een goed gesprek met je peuter.

Tip 1: maak oogcontact

Het is misschien een open deur, maar het belangrijkste is dat je je peuter aankijkt terwijl hij tegen je praat. Maak oogcontact en luister goed naar wat hij zegt. Hierdoor laat je hem zien dat je zijn verhaal belangrijk vindt. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding in de vorm van tv, andere mensen of een smartphone.

Tip 2: stel concrete vragen

Voor een kind is het soms moeilijk om terug te halen wat hij die dag allemaal heeft gedaan. Kinderen leven in het moment en weten vaak niet goed wat ze met een algemene vraag aanmoeten. Hou het dus klein en concreet. Vraag niet: ‘Hoe was het op de crèche?’, maar: ‘Met wie heb je gespeeld?’. Dat is overzichtelijker voor je kind. Je kunt het ook opdelen in categorieën, dus: ‘Wat vond je het leukst, het grappigst, het spannendst, wat was stom?’.

Tip 3: laat een ‘ander’ de vragen stellen

Niet alle peuters zijn van nature praters. Kinderen die alleen met ja en nee antwoorden of helemaal geen reactie geven, zijn vaak introvert. Vindt je kind praten lastig, probeer het dan eens over een andere boeg te gooien en laat bijvoorbeeld een knuffel, pop of Playmobil-mannetje de vragen stellen.

Tip 4: wees het archief van je kind

Wil je graag weten wat er in het hoofd van je peuter omgaat, maar vind je het moeilijk om hierover te beginnen? Als je ziet dat je kind verdrietig is, kun je proberen om het ‘archief’ van je kind te zijn. Herinner hem aan een bepaalde gebeurtenis door bijvoorbeeld te vragen: ‘Toen je klein was vond je het zo erg als oma wegging. Huilend stond je dan voor het raam. Mis je haar nu misschien ook?’

Tip 5: wees creatief

Kinderen vinden het vaak moeilijk om te verwoorden wat ze precies hebben gedaan en wat hun gevoel daarbij was. Vraag je kind daarom eens of hij wil tekenen wat hij die dag heeft gedaan. Of vraag je oudere peuter of hij wil zeggen welke kleur deze dag had, en laat hem uitleggen waarom hij voor die kleur koos.

Bron: Ouders van Nu